Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Xάνουμε μία θέση στην Ευρωλίγκα !

Μια θέση για τις ελληνικές ομάδες στην Ευρωλίγκα, αυτη του Αμαρουσίου, χάνεται για φέτος αφου το Μαρούσι δεν πήρε πιστοποιητικό ακόμα για την συμμετοχή του στην Α1 ουτε έδωσε στην FIBA τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις για την συμμετοχή του στις φετινές διοργανώσεις.
Δεν ξερω τι κάνουν εκει στον ΕΣΑΚΕ ή στην ΕΟΚ αλλα ειναι ντροπή να αφήνεται να χαθεί ετσι μία θέση στην Ευρωλίγκα που δίκαια κατέκτησε το Μαρούσι πέρισι, μία απο τις καλύτερες ελληνικές ομάδες.
Μήπως δεν αντέχει η ελληνική Α1 πάνω απο 4-5 ομάδες ;
Μήπως πάμε σε μια νεα εποχή όπου οι δύο συνήθεις ύποπτοι ΠΑΟ και ΟΣΦΠ θα συνεχίζουν να βρίσκονται μεσα στην κορυφαία πεντάδα ευρωπαϊκών ομάδων ενω οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες δεν θα ειναι ουτε καν στο Top-50 ;
Δεν ξερω τι γίνεται αλλα νιώθω ντροπή που φέτος θα εχει η Ελλάδα μείον μία θέση στην Ευρωλίγκα ενω σαν χώρα παραμείναμε στην 4η θέση της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ παρά την λεγόμενη αποτυχία στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας φέτος.

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

FIBA : η καλύτερη διοργάνωση ; Χα !

Η αγαπητή μας FIBA ανακοινώνει οτι ισως ηταν η καλύτερη διοργάνωση Μουντομπάσκετ ως τωρα.
Πώς το έκριναν αυτό ;
Απο το πλήθος θεατών ;
Μα σε κάθε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τα γήπεδα ειναι γεμάτα. εξαίρεση αυτο της Αργεντινής το 1990 όπου ηταν αδύνατο οι φτωχοί Αργεντίνοι να πληρώνουν για να βλέπουν μπάσκετ. Λογικό ; Ναι. Ομως οι τούρκοι φαίνεται οτι ισως δεν ειναι φτωχοί ;
Απο το επίπεδο μπάσκετ που παίχτηκε ;
Τόση ζώνη ειχα να δώ απο το 1986 ! Ελεος πιά !
Αν αυτο ειναι πρόοδος του μπάσκετ, καλύτερα να πάω να βλέπω ποδόσφαιρο !
Απο το επίπεδο της διαιτησίας ;
Τέτοια σφαγή ειχα χρόνια να δω σε επίπεδο παγκόσμιας διοργάνωσης.
Υπάρχει ενα βίντεο, το τελευταίο καλάθι των Τούρκων στη νίκη τους με ενα πόντο απέναντι στη Σερβία, λίγα δευτερόλεπτα προ της λήξης, ο παίκτης που πέτυχε το νικητήριο καλάθι πατάει γραμμή ! ας το δούμε :

Και δεν ηταν μόνο αυτό, αλλα και μερικά γκολ-φάουλ που δεν δόθηκαν στους Σέρβους. Και δεν ηταν μόνο με τους Σέρβους κακή η διαιτησία αλλα σε πολλά άλλα ματς. ειναι ζήτημα αν ειδα 4 απο τα 35 ματς που ειδα, με διαιτησία 50-50.
Μέχρι και "πλεονέκτημα" άφηναν, πράγμα που δεν υπάρχει στο μπάσκετ.
Τι μένει απο αυτο το Μουντομπάσκετ ;
Ο θρίαμβος της Αμερικής με τους παικταράδες, η εκπληκτική τελικά Σερβία, μια Τουρκία που δεν άξιζε κατι καλύτερο απο μια πέμπτη θέση, μια ελληνική ομάδα που δεν έβγαλε πάθος, η εκπληκτικές Λιθουανία, Αργεντινή και η πτώση του μύθου της Ισπανίας. Απο κει και περα ολα τα άλλα θα ξεχαστούν.
Εγω θα θυμάμαι ελάχιστα πράγματα απο αυτο που η ΦΙΜΠΑ χαρακτήρισε ως το καλύτερο Μουντομπάσκετ ... να το χαίρονται.

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Eνας μικρός απολογισμός

Κάπου χάθηκαν κρίκοι της ισχυρής αλυσίδας που έδενε μεταξύ τους τους έλληνες διεθνείς παίκτες της εθνικής μπάσκετ, κάπου στο δρόμο χύθηκε μέρος απο τον μαγικό ζωμό που τους έκανε να γίνουν η αγαπημένη ελληνική ομάδα.
Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη ομάδα σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα που να αγαπήθηκε τόσο πολύ και να ειχε τόσες πολλές επιτυχίες τα τελευταία 25 χρόνια στην Ελλάδα.
Δεν συγκρίνονται οι επιτυχίες αυτές με καμμία άλλη, οποιαδήποτε άλλη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού ειναι μακράν δεύτερη.

Κάπου δεν είδα αυτό που περιμέναμε να δούμε, κάπου κάτι ηταν θολό, δεν ειδα καθαρή ματιά, κρυστάλλινο μυαλό και αντοχές ατσαλιού, δεν ειδα πείσμα κι αντάρτικο ελληνικό που θα έβγαζαν φαντασία στο παρκέ. Αλλα δε θέλω να μειώσω την προσπάθεια των παιδιών.
Στέκομαι σε δυο-τρια πράγματα μόνο :
- Την αποχώρηση του Διαμαντίδη που πιστεύω οτι έπρεπε να γίνει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και που δεν ξέρω πότε θα βγεί ξανά τέτοιος παίκτης.
- Την τραγική φιγούρα του Φώτση που έλαχε αρχηγός σε τόσο πολλά υποσχόμενη ομάδα αλλα το όνομα του συνδέθηκε με μια σειρά εμφανίσεων τη ομάδας,  που κατέληξαν να χαρακτηριστούν ως αποτυχία. Ειναι κρίμα ο Φώτσης, με τόσο μεγάλη καριέρα αθλητή να μην εχει την τύχη του Κακιούζη ας πούμε που ηταν αρχηγός στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ που κερδίσαμε, και να ειναι εκείνος που άρχισε ( εξ αιτίας του Τεόντο-τσογλάνο-σιτς ) εκείνη τη φασαρία στο φιλικό με την Σερβία.
- Την στάση των διαιτητών απέναντι στην ομάδα μας, που αν την σφύριζαν λίγο καλύτερα, ενα σφυριγμα στα δέκα να παίρναμε παραπάνω, ισως ηταν αλλιως σημερα η κατάσταση. Μαζι με αυτο θα προσθέσω και την στάση των Τούρκων που μπροστά στην ευκαιρία να περάσουν στον Κόσμο οτι ειναι ενα κοσμικό και δυτικό κράτος, έκαναν οτι μπορούσαν για να διοργανώσουν πιθηκίζοντας μια φιέστα αμερικάνικου τύπου όπου ηταν αδιανόητα η ομάδα τους να μην φτάσει ως τα μετάλλια.
Ολο το κλίμα ηταν εχθρικό, το 'φαγε κι ο γάϊδαρος ... ο κ.Καζλάουσκας δεν κατάφερε να εμφυσήσει πάθος στους παίκτες του τέτοιο σαν αυτό που χρειαζόταν για τέτοιους αγώνες σε τέτοιο κλίμα. Επιβεβαιώθηκα στο έπακρο, στις προβλέψεις μου οτι η ομάδα που έστησε ο λιθουανός ηταν για να πετυχαίνει πολλούς πόντους αλλιώς δεν κέρδιζε.
Δεν σκέφτηκε όμως οτι αν δεν τους βγαίνει χάνουν την ψυχολογία τους, καταρρέει το σύστημα και πρέπει να εχει έτοιμο κάτι άλλο.
Η Ελλάδα εχει γυρίσει σπίτι απο χτές και η Κίνα ειναι ακόμα εκει επειδή απλά το πρόγραμμά της έλεγε οτι παίζει αυριο με την Λιθουανία. Κι εμείς δεν είμαστε εκεί, χάσαμε και φύγαμε λες και ακόμα κι αυτο ηταν φτιαχτό, να μην υπάρχουν έλληνες στην Τουρκία.
Ξέρουμε τι μπάσκετ έχουμε και τι παίκτες και τι ομάδες.
Μένει να δούμε και αν οι οπαδοί θα βάλουν μυαλό και θα κάνουν γιορτή το κάθε παιχνίδι, ωστε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην εθνική ομάδα, με παίκτες που θα το διασκεδάζουν το μπάσκετ που παίζουν και οχι ψυχικά φορτωμένους απο τους άθλιους φανατισμένους που εξάγει το ποδόσφαιρο στα γήπεδα μπάσκετ.
Αξίζουν το χειροκρότημά μας, άσχετα αν η ήττα ειδικά η τελευταία απο την Ισπανία με 80-72 άφησε μιά πικρή γεύση και μιαν απορία :
Γιατι αυτη η ομάδα που εχει αποδείξει πολλές φορές οτι αξίζει να ειναι στην κορυφαία πεντάδα του κόσμου, με τους τόσο καταπληκτικούς αθλητές, δεν τα κατάφερε.
Φώτση, Διαμαντίδη, Ζήση, Σχορτσιανίτη, Σπανούλη, Τσαρτσαρή, Περπέρογλου, Καϊμακόγλου, Βουγιούκα, Μπουρούση, Καλάθη, Πρίντεζη σας ευχαριστούμε και αστο εξής θα σας φωνάζουμε με τα μικρά σας ονόματα. Είμαστε περήφανοι όπως και να'χει.

Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Αμοιρο μπάσκετ ...

Τιμωρία 9 αγωνιστικών επιβλήθηκε στον Ολυμπιακό που θα πρέπει να αγωνιστεί στη νεα σεζόν χωρίς θεατές εντός εδρας για 9 αγώνες. Ενα χρηματικό πρόστιμο της τάξης των 110.000 ευρώ ειναι μικρό αν αναλογιστεί κανείς την κόλαση του ΣΕΦ που σαφώς έγινε μετά απο την κόλαση μιας Ριζούπολης όπου και οι όποιες ποινές έπεσαν τότε δεν ηταν αρκετές για να συνετιστούν κάποιοι απερίσκεπτοι οπαδοί.
Η τιμωρία θα ηταν σωστή αν ειχαν αφαιρεθεί εστω και 2 βαθμοί απο την ομάδα μπάσκετ του Πειραιά και γι ανα ειμαι δίκαιος, θα πρέπει το ίδιο να πω και αν τυχόν επαναληφθεί ενα τέτοιο ντροπιαστικό σκηνικό οπουδήποτε αλλού.
Ας αφαιρεθούν βαθμοί να δούμε πόσο θα πονέσει, γιατι πολυ φοβάμαι οτι αν ασκήσουν έφεση, θα μειωθεί η ποινή των 9 αγωνιστικών σε 5 κι ουτε γάτα ουτε ζημιά. Πάλι θα πάνε μεσα στο ΣΕΦ οι ίδιοι και θα τρομοκρατούν όποιον δεν γουστάρουν. Αυτο δεν ειναι τίποτα που εχει σχέση με αθλητισμό, αλλα καθαρή τρομοκρατία, άρα έγκλημα που ξεφεύγει πια απο τις δικαιοδοσίες της αθλητικής δικαιοσύνης και πάει στην ποινική/αστική δικαιοσύνη. Πρέπει οι υπόλοιποι αλλα και το άθλημα, να προστατευτεί απο βάνδαλους.


Στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, αγωνίζεται μια χαρά ο κύριος Κρστσιτς και ο Μίλος Τεόντοσιτς φυσικά, όπως κι ο Φώτσης και ο Σοφοκλής. Το να βλέπω να αγωνίζεται άνθρωπος που πέταξε καρέκλα σε αντίπαλο αθλητή με κάνει κι εχω αναγούλα.

* Μόλις ειδα στην τιβι εξώφυλλα αθλητικών φυλλάδωνφίλα προσκείμενων στο λιμάνι ... καλεί τους οπαδούς να μην φύγουν απο το ΣΕΦ, δηλαδη τι ; Να πάνε απ' εξω και να κάνουν φασαρία ; Δεν θα έπρεπε να διωχθεί ως υποκινητής επεισοδίων ο συντάκτης της εφημερίδας κι οι ιδιοκτήτες της ; Αν γίνει χαμός τον Οκτώβριο στο ΣΕΦ, ποιός θα θυμάται τι γράφουν σήμερα οι εφημερίδες 'Πρωταθλητής' και άλλες ;

Με αυτά και με κείνα σήμερα η εθνική ομάδα παίζει με την Ισπανία το βράδι σε εναν αγώνα όπου επιβάλλεται να μεταμορφωθεί εν μία νυκτί στην λιονταρίσια ψυχή που ξέραμε και με φρεσκάδα και φαντασία να βγει στο γήπεδο να νικήσει.
Αν όχι, με την επιστροφή τους εδω θα προστεθούν και οι παίκτες της εθνικής στο αιώνιο μπάχαλο της αντιπαλότητας κόκκινων - πράσινων που το μόνο που κάνει ειναι να καταστρέφει το μπάσκετ.

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Kι άλλη νιίκη σήμερα, ήττα χτες, νίκη αύριο.

Τουρκία - Ελλάδα : 76 - 65
Ελλάδα - Ακτή Ελεφαντοστού : 97 - 60

Επιβεβαιώνομαι που έλεγα απο το πρώτο μάτς του τουρνουά 'Ακρόπολις' οτι αυτη η ομάδα που εχει φτιάξει ο κ.Καζλάουσκας δεν νικάει αν δεν βάλει πάνω απο 75 πόντους.

Με τους Τούρκους δεν υπήρχε φρεσκάδα και συγκέντρωση. Παιδαριώδη σχεδόν λάθη στην άμυνα που κόστισαν τουλάχιστον δέκα εύκολα καλάθια και μικρό ρεπερτόριο στις επιθέσεις μας, αστοχία στα τρίποντα και έλλειψη ενέργειας γενικά.

Δεν θέλω να γράψω τίποτα άλλο, τα ειπε ολα ο κ.Καζλάουσκας και καλά θα κάνουν αυτοί που πρέπει να τον ακούσουν. Το παραθέτω εδω όπως υπάρχει δημοσιευμένο στην gazetta.gr :

«Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε διάφορα θέματα: τις ποινές, τον τραυματισμό του Μπουρούση, τα δυο ματς χωρίς τους Σχορτσιανίτη και Φώτση, στα οποία ξοδέψαμε πολύ ενέργεια, όταν επέστρεψαν με την Τουρκία δεν προσαρμόστηκαν άμεσα, παρότι προσπάθησαν πολύ, πράγμα φυσιολογικό, δεδομένης της απουσίας τους.

Αυτό που έχω να πω είναι ότι ακόμα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι πόλεμοι σταματούν. Στην Ελλάδα, η διαμάχη του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό διαρκεί όλους τους μήνες. Πρέπει να σταματά όταν παίζει η Εθνική. Κάνει κακό στους παίκτες. Πολλά αρνητικά προκύπτουν από αυτή τη διαμάχη, από πράγματα που γράφονται για το ποιος βοήθησε περισσότερο, ποιος λιγότερο, ποιον βοήθησε ποιον και ποιος όχι.

Πρέπει να βάλετε ένα όριο. Να μην αφορούν όλα διαρκώς το ότι ο Ολυμπιακός γ… τον Παναθηναϊκό ή ο Παναθηναϊκός γ… τον Ολυμπιακό. Σταματήστε το. Δεν βοηθά την Εθνική. Και είστε Ελληνες. Θα έπρεπε να καταλαβαίνετε τι είναι για το καλό της ομάδας.  Αυτό το παιχνίδι ήταν πολύ σημαντικό. Όλοι το ξέρουμε. Δεν ξέρω γιατί δεν παίξαμε καλά. Προφανώς, όμως, όταν συμβαίνουν όλα αυτά, δεν γίνεται να είσαι συγκεντρωμένος 100% στο παιχνίδι. Χάσαμε τον έλεγχο.

Yπάρχει το internet και τα κινητά τηλέφωνα και όλοι μαθαίνουν τι γράφεται. Εγώ δεν διαβάζω τι γράφεται, όμως, μου τα λένε οι συνεργάτες μου και δεν χρειάζονται και πολλά για να πιάσω το κλίμα. Οι παίκτες μου είναι επαγγελματίες και εξαιρετικοί χαρακτήρες, όμως, δεν γίνεται να μείνουν ανεπηρέαστοι, όταν τους τηλεφωνούν συνεχώς, για κάτι που γράφτηκε.
Και έτσι δημιουργούνται πολλά προβλήματα για εμάς. Συνεχίστε να μάχεστε μετά το τέλος του Mundobasket. Τώρα σταματήστε» είπε ο Λιθουανός προπονητής της «γαλανόλευκης».

Tι άλλο να πούμε εμείς ; Τα είπε ολα ενας ξένος. Respect !
H λογική οτι ο Περπέρογλου πχ. που ειναι στον Παναθηναϊκό πέτυχε 5 πόντους ενω ο Μπουρούσης του Ολυμπιακού πέτυχε 20 και ο Σπανούλης ηταν ο καλύτερος προχθές ενω ο Βουγιούκας ειναι βόδι και ο Καλάθης ειναι παιχταράς ενω ο Ζήσης όχι αφου δεν παίζει στον ΠΑΟ ... αυτή η λογική ειναι για τα σκουπίδια. Οπαδική λογική, τροφή για κάφρους.
Αυτη η λογική παράγεται απο ανθρώπους που δεν εχουν ιδέα απο μπάσκετ αλλα ουτε και απο αθλητισμό, και θέλουν απλά να εμπορεύονται τα σπορ για όφελός τους, αδιαφορώντας για το τι ζημιά προκαλούν.
Φίλαθλος είναι άλλο. Μην το μπερδεύεις με τον οπαδό.