Σάββατο 16 Αυγούστου 2008

Ντοπέ η Χαλκιά


Είναι η πρώτη φορά που γράφω εδώ. Και ευχαριστώ πολύ τον Τζονάκο που μου δίνει την ευκαιρία. Λέγομαι island και θα με βρίσκετε και εδώ. Πρώτη φορά σε αθλητικό μπλόγκ γι αυτό θα ήθελα για αρχή την επιοίκεια αυτού που διαβάζει.

Το θέμα μου για σήμερα είναι το ντόπινγκ. Ντοπέ και η Χαλκιά λοιπόν!!! Μα είναι δυνατόν; Η πρωταθλήτρια(και όχι αθλήτρια) και ολυμπιονίκης; Αυτή που μας έλεγε μετά το χρυσό μετάλλιο της Αθήνας για το μεγάλο μυαλό, την μεγάλη ψυχή, το ιδεώδες, το άρτιο, το έξοχο, και γενικά όλα τα μεγάλα του ελληνισμού;;; Αυτά που τα έχουμε κληρονομήσει από τους αρχαίους βεβαίως βεβαίως....

Να κάνω και λίγο το συνήγορο του ακατονόμαστου(και δεν εννοώ του Νταλάρα). Είναι γνωστό πως η Χαλκιά είχε βρέθει σχεδόν από το πουθενά στο 2004. Είναι γνωστό πως ο χρόνος της στο αγώνισμά της βελτιώθηκε κάποια δευτερόλεπτα σε δύο χρόνια προπονήσεων και μετά από αποχή ετών. Άρα είναι λίγο δύσκολο να έχει προσπαθήσει να ντοπαριστεί λίγο πριν τους αγώνες. Ως γνωστών επίσης η ντόπα θέλει χρόνο(μήνες ) για να ενεργήσει. Άρα δέχομαι την υπόνοιά της ότι δεν γνωρίζει τίποτα. Ένας ακόμα λόγος που την πιστεύω είναι πως μετά τις επιτυχίες της είχε τακτικότατους ελέγχους και πολύ σκληρούς. Άρα είναι λίγο δύσκολο.

Μετά το χρυσό στην Αθήνα είχαν πέσει επάνω της τα βρετανικά και τα αμερικανικά δίκτυα λέγοντας πως είναι αδύνατον αθλητής(μάλλον πρωταθλητής είναι) να βελτιώνει έτσι τον χρόνο του. Εξάλλου μετά τα πόσα μετάλλια πήραμε το 2004 μας έχουν ξεσκίσει στους ελέγχους. Και από εκεί βγήκανε πολλά λαβράκια. Θυμίζω τους αρσιβαρίστες(όπου το μαχαίρι μπήκε στο κόκκαλο και βρέθηκε η ένοχη Τσου...λί), τον Γκούση(επίσης το μαχαίρι θα μπει στο κόκκαλο) την Χαλκιά τώρα και έναν άλλον πιο πριν στην κολύμβηση που δεν θυμάμαι το όνομά του.

Και βέβαια τα αμερικανάκια δεν είναι τίποτις τυχαίοι. Είναι μάστορες(καθώς και μαστούρες) στην ντόπα. Όταν θέλουν να ξεφτιλίσουν πρωταθλητή τους το κάνουν(Τζόουνς) και το παίζουν και "καθαροί". Εδώ ο Φέλπς που μπορεί το παλληκάρι να μην ξέρει και τίποτα ή μπορεί να κάνω λάθος κιόλας, αλλά ο άνθρωπος τα έχει γαμήσει όλα και δεν ξέρουμε αν και πότε περνάει ελέγχους καθώς και τα αποτελέσματά τους.Το ένα ρεκόρ πέφτει πριν ακόμα ανέβει και το άλλο σπάει μετά από 20 χρόνια.

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Καθώς και υπόνοιες για δολιοφθορές, πολέμους εταιριών ένδυσης, νεα φάρμακα που δεν μπορούν να τα ανιχνεύσουν ακόμα κτλ. Σαπίλα μπόλικη δηλαδή. Η λύση είναι μία. Πρέπει να διαχωριστεί άμεσα ο αθλητισμός από τον πρωταθλητισμό. Γιατί είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Στον αθλητισμό συμπεριλαμβάνονται γυμναστήρια, ερασιτεχνικές ομάδες, σχολεία, ακόμα και εγώ που πάω και τρέχω στο γήπεδο και βάζω και κανένα καλάθι, ενώ πρωταθλητισμός είναι όλα εκείνα που έχουν να κάνουν με επαγγελματικές ομάδες, με εταιρίες ένδυσης, με συμβόλαια, με υπεραθλητές κτλ. Και στον πρωταθλητισμό πρέπει να τα επιτρέψουν ΟΛΑ. Ως τα πιο σκληρά που μπορεί να εφεύρει η χημική βιομηχανία. Στον αθλητισμό πρέπει να απαγορευτούν ακόμα και οι βιταμίνες και όχι να βλέπω στα γυμναστήρια τίγκα στο φάρμακο τα ράφια τους και στο φυτοφάρμακο. Οι πρωταθλητές είναι μεγάλοι άνθρωποι, ξέρουν πως έστω και εν αγνοία τους "κάτι" παίρνουν και εξάλλου είναι και επιλογή τους. Οπότε όσοι θα παίρνουν μετά θα ξέρουν και τις επιπτώσεις στον οργανισμό τους. Μόλις έρθουν και οι πρώτοι θάνατοι τότε και μόνο τότε ίσως να υπάρξει μία "αυτοκάθαρση" του χώρου.

Και μην ξεγιελιέστε και νομίζετε πως υπάρχουν και καθαροί πρωταθλητές. Εδώ πιάσανε ντοπέ αθλητή στη τοξοβολία!!!! Όλοι παίρνουν. Είτε μαλακά είτε σκληρά. Είχα ένα φίλο αθλητή στα 100 μέτρα. Είχε φτάσει τον χρόνο σε ηλικία 18 χρονών στα 10,74 δευτερόλεπτα. Και πάσχιζε να τον μειώσει και δεν μπορούσε. Ο προπονητής του λοιπόν του είπε πως για να κατέβει πιο κάτω πρέπει να χαπακωθεί. Αλλιώς δεν θα κατέβει. Δεν μπορεί ο άνθρωπος άλλο(άντε πιο καλή σωματοδομή και πιο καλή τεχνική να το φτάσουν στο 10,50). Δεν ξέρω αν ήταν παπάρας ο προπονητής αλλά επειδή είναι η τέταρτη παρόμοια ιστορία που ακούω από αθλητές(και αθλήτριες) δεν μπορώ να μην την βάζω στο σακούλι των σκέψεών μου. Το σημερινό ρεκόρ στα 100 μέτρα έπεσε (με μείωση ταχύτητας στα τελευταία 30!!! μέτρα) στα 9,69!!!!! Έλεος...

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

επειδή έχω ΒΑ-ΡΕ-ΘΕΙ το παραμύθι με την κακή WADA που δεν αγγίζει τους Αμερικάνους, δείτε μια λίστα με όσους έχουν πιαστεί ντοπέ:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_doping_cases_in_sport

Σαν πολλοί Αμερικάνοι δεν μαζευτήκανε;

Διαβάστε και για την ομάδα 4χ400 της Αμερικής στο Σίδνεΐ:

http://www.newsdaily.com/stories/l5574698-olympics-johnson-medal/

Αναγκαστήκανε πριν από λίγες μέρες να επιστρέψουν τα μετάλλιά τους.

Κατά τα άλλα, συνωμοτούν εναντίον μας.

Ουστ στα λαμόγια, που μας κάνανε Ανατολική Γερμανία και βγάζουν και γλώσσα!

tzonakos είπε...

Καλορίζικος island :)

Εγω παλι εχω την τάση να πιστέψω τον Γκούση.
Ασχετο αλλα κατα καιρούς εμφανίστηκαν διάφοροι σούπερ αθλητές με κορυφαίες επιδόσεις και δεν πιάστρηκαν ντοπέ.
Προσοχή, δεν λέω "δεν πήραν" αλλα "δεν πιάστηκαν. Δεν ξέρω αν πήραν.
Στον λεγόμενο "πρωταθλητισμό" απο ενα σημείο και μετά παίρνουν πιστεύω.
Ειχα γράψει στις 7 Οκτωβρίου 2007 σχετικά με το θέμα με αφορμή την Μάριον Τζόουνς ΕΔΩ.
Διάβασε το, δεν διαφωνούμε.
Για την Χαλκιά ειχε μιλήσει αμέσως την επόμενη μερα ο βρετανός άλτης του τριπλούν εκείνος ο πώς-τον-λέγαν ο γνωστός ... Edwards ?
Μιλούσε ειρωνικά με σαφή υπονοούμενα για την "greek runner".
Το εξωπραγματικό ρεκόρ στα 100μ. γυναικών απο τους Αγώνες της Σεούλ το 1988 παραμένει αφου η σουπεργούμαν δνε πιάστηκε ποτέ.
Γυναίκα έκανε 10.49 !!!
Να και χτες το 9.69 με φρένο κιόλας στο τέλος !
Υπάρχει περίπτωση να έγινε το ρεκόρ ΧΩΡΙΣ ντόπες ; Δεν ξέρω.
Η περίπτωση της Θάνου μας βάζει σε υποψίες για το πώς λειτουργεί η ΔΟΕ καιη wada.

island είπε...

@Ανώνυμος

Φίλε δεν μίλησα για συνομοσίες ούτε για τίποτα άλλες θεωρίες. Στην λίστα που βρήκες οι περισσότεροι αμερικάνοι έχουν πιαστεί με κοκαϊνη, ινδική κάνναβη και μαριχουάνα. Σε λίγο θα μας πούνε πως και η κοκα-κόλα είναι αναβολικό. Και αναλογικά με τον πλυθησμό και τις επιτυχίες όπως και να το κάνουμε οι αμερικάνοι έχουν πιαστεί το λιγότερο από όλους.

Η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη και ήδη χτυπάνε καμπανάκια. Πιστεύω πως την λύση που νομίζω ότι πρέπει να ισχύσει την ανέφερα στο τέλος.

@tzonakos

Σε ευχαριστώ για το καλοσόρισμα φίλε Τζονάκο. Δεν διαφωνούμε. Αυτή είναι η ουσία. Όποιος πιαστεί γίνεται κακός ενώ όλοι οι άλλοι τα αγνά πρόβατα του αθλητισμού. Η ΔΟΕ και η WADA μην ξεχνάς ότι είναι και οι ίδιες εταιρίες όπου προσέχουν το προιόν που παράγουν και φροντίζουν να έχουν κέρδη. Δεν είναι μαλάκες. Όλα τα πολλά ξεκίνησαν να σκάνε μετά τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ εταιριώμ αθλητικών ειδών την Αμερικής. Είναι τυχαίο; Δηλαδή μόλις τελειώσει ο πόλεμος όλοι θα φορέσουν και πάλι ζώνη αγνότητας;

gatti είπε...

Παρόλο που έχω φτάσει στο σημείο να "λυπάμαι" σχεδόν τους άλλοτε κραταιούς Ελληνες πρωταθλητές που αποκαθηλώθηκαν, τείνω περισσότερο στην άποψη ότι δεν υπάρχει ΚΑΘΟΛΟΥ καθαρός αθλητισμός σε κανένα μέρος του κόσμου. ΄Η μάλλον πρωταθλητισμός. Οποιος κάνει πρωταθλητισμό ντοπάρεται. Δεν είναι δυνατόν να κάνει τέτοιες εξωπραγματικές επιδόσεις χωρίς ντόπα. Απλώς, επειδή η ντόπα βρίσκεται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τους ελέγχους υπάρχουν αναβολικά που δεν μπορούν - ακόμα - να ανιχνευθούν. Οταν ανιχνευθούν, η βιομηχανία της ντόπας θα έχει βρει πάλι κάτι καινούργιο και ούτω καθεξής.

Από την άλλη, πραγματικά σου γεννά υποψίες το ρεκόρ του Μπολτ αλλά και το γεγονός ότι ο Φελπς σάρωσε τα μετάλλια και τα ρεκόρ. Εκεί, ναι, δέχομαι ότι κάποιος μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια, επειδή η ΔΟΕ έχει ανάγκη από άφθαρτα πρόσωπα που θα γίνουν τα νέα ινδάλματα. Η Τζόουνς πέθανε, ζήτω ο Φελπς. Δεν μπορεί να λειτουργήσει αλλιώς το σύστημα.

Για δολιοφθορά δεν μπορώ να γνωρίζω αν υπάρχει, ωστόσο οι Ελληνες σίγουρα υπήρξαν προκλητικοί με τα 16 μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, από μια χώρα χωρίς παράδοση και υποδομές στον αθλητισμό. Οπως προκλητική υπήρξε η ιστορία με τους Κεντέρη - Θάνου που θέλησαν να κοροϊδέψουν το σύμπαν με εκείνο το ανεκδιήγητο τροχαίο. Αν μας έχουν ταράξει στους ελέγχους συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες, φταίμε εμείς και όχι αυτοί.

ΥΓ. Γιατί σου κάνει εντύπωση που βρέθηκε αθλητής ντοπέ στην τοξοβολία; Η ντόπα βοηθά τον αθλητή να κρατάει σταθερό το χέρι του την ώρα που ρίχνει το τόξο.
ΥΓ1. Συμφωνώ απόλυτα! Αλλο ο αθλητισμός, άλλο ο πρωταθλητισμός. Χρειάζεται άμεσος διαχωρισμός.

island είπε...

Καινούρια ινδάλματα. Πολλή καλή τοποθέτηση. Ινδάλματα για τα παιδιά; Και όταν τα παιδιά βλέπουν πως δεν μπορούν να τους φτάσουν; Θα αναγκαστούν να πάρουν ντόπα; Μάλλον θα έπρεπε να δημιουργήσουνε τις βάσεις για παιδεία και κριτικό πνεύμα αλλά το σημερινό σύστημα της βιομηχανίας πνεύματος δεν γουστάρει τέτοια μυαλά. Γουστάρει πωλήσεις και όχι κρίσεις. Είναι και πιο εύκολο και πιο επικοδομητικό για τις τσέπες.

Δεν θα έλεγα ότι οι Έλληνες ήταν προκλητικοί ως αθλητές αλλά ως λαός. Όταν πριν τον τελικό του Κεντέρη άκουγες(πριν την Ολυμπιάδα) να συζητάνε για παγκόσμιο ρεκόρ!!! από ένεν πρωταθλητή που είχε συνεχόμενα προβλήματα τραυματισμών τότε τί να πεις; Δεν μπορούσε κανείς τότε να σκεφτεί πως είναι εξωπραγματικά κάποια νούμερα. Ακόμα και οι φυλλάδες γράφανε ύμνους. Είχα διαβάσει ένα άρθρο στον φίλαθλο(που τον εκτιμό σαν αθλητικό τύπο) όπου εξηγούσε τα τεχνικά προτερήματα του Κεντέρη και εστίαζε σωστά στην σωματοδομή του και στην αντοχή του. Έλεγε μάλιστα χαρακτηριστικά πως όταν οι μπαταρίες των άλλων τελειώνουν εκεί φορτσάρει ο Κεντέρης. Δεν αναρωτήθηκε κανείς γιατί.

Υπάρχει σαπίλα αλλά δεν με α;φορά και τόσο. Απλά με ξενίζει που ο αθλητισμός έγινε "μπανάλ"(sic) ενώ ο πρωταθλητισμός μαστ...

Σε ευχαριστώ γατάκι που ήρθες και από εδώ.

tzonakos είπε...

Δεν ειναι εύκολο να κάνεις το παιδί σου πρωταθλητή αν δεν κάνεις και "κάτι ακόμα".
Αυτο άκουσα απο πατέρα που ειχε την κόρη του στην Κολύμβηση πριν απο 10 χρόνια.
Την απέσυρε φυσικά αν και η μικρή ηταν ενα σούπερ ταλέντο.
Απο κει και περα τι να πείς ;

Οι Ελληνες φίλε island που έτρεξαν αμέσως να βαφτίσουν "Κεντέρης" τα πλοία, τις πλατείες και ενα σταθμό Τράμ ( !!! ) ξέχασαν οτι δεν δίνεται όνομα κανενός σε τίποτα όσο αυτός ζει.
Περιμένεις μετά θάνατον μερικά χρονάκια μήπως βγει καμμια βρώμα πρώτα και μετά ονοματίζεις.

Αλλα θέλουν ΓΚΟΛ, μεταγραφές, ινδάλματα, ουάου και ντούπερ ήρωες.
Αυτο φυσικά συμφέρει τις διάφορες εταιρείες μεγαθήρια που κινούνται στον χώρο των σπόρ.
Ποδοσφαιροποίηση στα μυαλά.
Να δω πότε θα βάλει μυαλό ο Ελληνας.

Το gatti ηρθε απο σενα ;
Μπράβο γραφή, καλωσορίζω κι εγω κι ευχαριστώ για το σχόλιο.

tzonakos είπε...

@ gatti καλωσόρισες.
Διάβασα μερικά θεματα στο μπλόγκ σου και μου αρέσει που εχεις δυναμική άποψη αλλα θετική ματιά.
Κάπως ετσι βλέπω την ενασχόληση με τα σπορ γενικά.

Πολύ φοβάμαι οτι η Ντόπα εχει νικήσει. Εχει πάρει τα πρωτεία και πλέον δεν θα δούμε κανένα ρεκόρ αν δεν ξεριζωθεί οριστικά, πράγμα που ειναι δύσκολο.
Συνέχεια θα βγάζουν νέες ουσίες.

Μήπως η λύση θα ηταν να επιτραπούν όλες οι ουσίες ;
Κι ας πάνε να κάνουν ρεκόρ με ντόπα και να πεθάνουν στα 31 τους μετά.

Τωρα υπάρχει η αίσθηση οτι η ΔΟΕ πιάνει όσους θέλει μόνο, επιλεκτικά. Ετσι πιστεύουμε, λόγω των εξωπραγματικών επιδόσεων 3-4 αθλητών και πολλών άλλων.

Πάω στοίχημα οτι η Ισινμπάγιεβα δεν θα "πιαστεί" ποτέ, ουτε και ο Καρλ Λιούις θα αποβληθεί απο την αθλητική κοινότητα.

gatti είπε...

@tzonakos
Σε ευχαριστώ για το καλωσόρισμα.
Κι εγώ πιστεύω πως η ντόπα έχει νικήσει. Και κάπου βέβαια φταίμε κι εμείς γι΄ αυτό. Ποιος θα γέμιζε τα στάδια για να δει έναν σπρίντερ να τερματίζει τα 100 μέτρα στα 11 δευτερόλεπτα; Ποιος θα πήγαινε να παρακολουθήσει έναν αρσιβαρίστα αν δεν σήκωνε εξωπραγματικά κιλά ή έναν κολυμβητή που δεν καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο;;

Ξέρουν τι θέλουμε και αυτό προσφέρουν. Και θα συνεχίσουν να το προσφέρουν όσο "πουλάει". Και θα
"πουλάει" για πάντα. Και από την στιγμή που υπάρχουν αθλητές που εν γνώσει τους παίρνουν αναβολικά για να κάνουν ένα ρεκόρ, που ρισκάρουν την ίδια τη ζωή τους για να απολαύσουν δόξα και χρήμα δεν υπάρχει πισωγύρισμα. Οσοι και να τα παρατήσουν αγανακτισμένοι και αηδιαασμένοι από όσα συμβαίνουν (έστω κι αν δεχτούμε ότι η πλειοψηφία τους ντοπάρεται εν αγνοία της από τους προπονητές ή τις ομοσπονδίες - που δεν το πιστεύω αλλά λέμε τώρα), περιμένουν στη σειρά τόσοι
άλλοι για να πάρουν τη θέση τους.

Ναι, θα ήταν λύση να επιτραπούν όλες οι ουσίες, αλλά δεν είναι ...πολιτικά ορθό να συμβεί! :-)
Πάντα η ΔΟΕ και η WADA θα "φαίνονται" να μάχονται τη ντόπα, αλλά υποδόρια θα την πριμοδοτούν, γιατί μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει ο "πρωταθλητισμός".

Από εκεί και πέρα, βέβαια, θα πιάνονται μόνο όσοι δεν τους είναι αρεστοί...

island είπε...

@Tzonakos

Όλα σωστά όσα λές και λέγονται όλα αυτά πιο σωστά με την δημοφιλή έκφραση: "Δώσε στον λαό άρτον και θεάματα". Και όπου άρτος βάλε τον άρτο της ψυχής περί της δήθεν μεγαλειότητας της ελληνικής ψυχής και άλλες τέτοιες πίπες.

Το γατί είναι μπλόγκ που διαβάζω και μου αρέσει. Είναι και βαζελάκι.

@γαττί

Γι αυτό και έλεγα για την παιδεία που πρέπει να αναπτύξουμε αλλά αυτή η ανάπτυξη δεν φέρνει κέρδη. Σωστή είσαι.

Πάνωφ που έβλεπα τον τέως να κάνει απονομή και αναρωτιόμουν: Τί δουλειά έχει αυτός εκεί; Μετά έμαθα. Επίτιμο μέλος!!! Ουάου...

Ο πόλεμος μπορεί και να ξεκινήσει. Μόλις έμαθε ο Κυριακού τα λεγόμενα της Χαλκιά περί δολιοφθοράς(και μόνο σαν μη σωστή σκέψη της) άστραψε και βρόντηξε. "Αυτό είπε η Χαλκιά;;; Να έρθει να μου το πει εμένα"... και μόνο Παναγίες δεν έριξε. Και ήρθαν και άλλες δηλώσεις που την καθιστούν σαν ντροπή της Ελλάδας και ότι θα έπρεπε να μείνει σπίτι της!!! Όλοι αυτοί δεν ήταν δίπλα της και φωτογραφιζόντουσαν μετά το χρυσό; Όλοι αυτοί δεν της δώσαν την συμμετοχή αντί της άλλης πρωταθλήτριας που είχε καλύτερο χρόνο;;;

Βέβαια ακούστηκαν και οι γνωστές μαλακίες του Λιάπη περί μηδενικής ανοχής και ξέρεις τώρα...ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο και άλλες τέτοιες πίπες. Θέλω να δω αν θα απαντήσει η Χαλκιά. Θέλω πόλεμο. χαχαχα

tzonakos είπε...

Οχιιι προς θεού τι σχέση εχει ο Λιάπης με τον αθλητισμό ;
Χαχαχαχα ανέκδοτο αυτό.
Π*π*ριές πολιτικών, φούμαρα.

gatti με έμαθαν ως αθλητή επι πολλά χρόνια να εκτιμώ την συμμετοχή και την προσπάθεια.
Αλλωστε σαν κντός δεν ειχα πολλές συμμετοχές στην ομάδα μπάσκετ που έπαιζα, όμως με ήθελαν όλοι οι συμπαίκτες γιατι ήξερα να ειμαι κοντά τους σε κάθε αποτυχία.
Στις επιτυχίες φωτογραφίζονταν μαζι τους διάφοροι παράγοντες.
Οι ίδιοι ηταν απόντες σχεδόν, μετά, αν δεν πετυχαίναμε.
Και με θυμούνταν μόνο αν τύχαινε να αγωνιστώ και να βγάλω το ματς με 16 πόντους και -παρακαλώ- 10 ρημπάουντς.
Τότε λέγαν "μπράβο".
Αλλα ξεχνάνε γρήγορα και θέλουν μόνο επιτυχίες, μόνο προβολή.

Μην ξεχνάμε οτι ο κ. Μίνως Κυριακού επιδιώκει σαφώς να γίνει "αθάνατος" για να μην τον αγγίζει κανείς.
Διαφημίζει τα Τσικλητήργια του κατα κόρον μεσω του ΑΝΤ1.
Ο κύριος καθαρός, άσπιλος και αμόλυντος.

....

Φίλαθλος είναι άλλο. Μην το μπερδεύεις με τον οπαδό.