Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Η αβάσταχτη ελαφρότητα του να είσαι ΑΕΚ.

Με αφορμή τη παραίτηση Νικολαΐδη, γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά. «Η ΑΕΚ δεν μπορεί χωρίς τσακωμούς», «η μιζέρια επέστρεψε», «ένωση κατ΄ ευφημισμό» «διχασμός στην ΑΕΚ» και άλλα περισπούδαστα. Παπαριές. Που καμιά δεν μπορεί, όχι να ξεπεράσει, αλλά ούτε καν να πλησιάσει τη μεγαλειώδη του Πατριάρχη: «Η ΑΕΚ είναι ιδέα και αι ιδέαι δεν αποθνήσκουν». Την οποία μόλις την άκουσαν οι μουτζαχεντίν του Χατζηχρήστου, εκστασιασμένοι έκαψαν τη Λειβαδιά.
Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το φαινόμενο ΑΕΚ με όρους εσωτερικής ενδοσκόπησης.
Τι είναι η ΑΕΚ;
Μην είναι ο ξεριζωμένος Ελληνισμός; Οι χαμένες πατρίδες; οι πρόσφυγες της Νέας Φιλαδέλφειας;
Μην είναι το αντίπαλος δέος του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού; Ο τρίτος πόλος του ποδοσφαίρου; Η μεγάλη κυρία του ελληνικού ποδοσφαίρου;
Μην είναι ο φτωχός συγγενής των δυο μεγάλων; Ένας βελτιωμένος Πανιώνιος; Η εναλλακτική πρόταση για καλή μπάλα;
Τίποτα από όλα αυτά. Η ΑΕΚ είναι κατάσταση. Ροκ κατάσταση.
Ας πάρουμε τη διοίκηση. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ο Ολυμπιακός έχει τον Κόκκαλη και ο Παναθηναϊκός τον Βαρδινογιάννη (θείο και ανιψιό). Η απόλυτη ξενέρα. Χειρότερα και από παντρεμένος. Ενώ η ΑΕΚ είχε πληθώρα προέδρων ο ένας καλύτερος από τον άλλο. Τι να πρωτοθυμηθώ.
Ο Μελισσανίδης ο Τίγρης. Και μόνο ο ονομαστικός προσδιορισμός δείχνει πόσο προχωρημένοι είναι οι Αεκτζήδες. Ο τελευταίος άνθρωπος τίγρης που θυμάμαι ήταν ο Γκοτζαμάνης. Αυτός που σκότωσε τον Λαμπράκη. Μήπως ο Μελισσανίδης δεν σκότωσε οποιαδήποτε προοπτική της ΑΕΚ να προσεγγίσει τους δυο αιώνιους, πουλώντας την στον Τροχανά; Τον να θέλουν τώρα μερικοί τον Τίγρη να σώσει την ΑΕΚ είναι σαν να ήθελαν οι αριστεροί του εξήντα να αναλάμβανε πρόεδρος της ΕΔΑ ο Γκοτζαμάνης. Το πολύ γαρ της θλίψης (και της στέρησης τίτλων) γεννά παραφροσύνη.
Ο Τροχανάς, η πιο σουρεαλιστική κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο. Απίστευτες, ονειρεμένες στιγμές που μόνο Αεκτζήδες θα μπορούσαν να ζήσουν. Μιχάλη, μου λείπεις!
Enic και Nedmend. Αντίσταση και πάλη. Να γιατί η Enic δεν ξαναπάτησε στην Ελλάδα, να γιατί η Nedmend ξεπούλησε και έφυγε τρέχοντας. Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται.
Μάκης Ψωμιάδης. Αν οι Αεκτζήδες δεν έχουν χιούμορ, οι υπόλοιπες αγαπούλες να πάτε σε ψυχίατρο.
Σειρά έχουν οι φίλαθλοι.
Οι Ολυμπιακοί δεν τολμούνε ούτε τον Κόκκαλη να βρίσουν, ενώ οι Παναθηναϊκοί που έβριζαν τον Βαρδινογιάννη, τώρα με τη πολυμετοχικότητα το κατάπιαν και αυτό. Πάνε στο γήπεδο και χειροκροτούν την ομάδα τους. Και οι μεν και οι δε. Είναι πραγματικά για λύπηση. Ενώ οι Αεκτζήδες δεν θα πλήξουν ποτέ. Με την απαγόρευση της παρουσίας φιλάθλων της αντίπαλης ομάδας κάπου έπρεπε να διοχετεύσουν την ενεργητικότητά τους. Και βρίζονται μεταξύ τους, προς το παρόν με συνθήματα, γιούχα και στιχάκια αλλά μην ανησυχείτε, σε λίγο θα πλακώνονται και μεταξύ τους. Γιατί πώς να το κάνουμε. Άμα πηγαίνεις στο γήπεδο για να χειροκροτήσεις την ομάδα σου, ξανασκέψου του. Στην όπερα θα περάσεις καλύτερα. Και θα χειροκροτήσεις περισσότερο.
Για αυτό σας λέω. Η ΑΕΚ είναι κατάσταση. Και τώρα που το ξανασκέφτομαι, δεν μπορούσα να είμαι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ΑΕΚ.

6 σχόλια:

island είπε...

Κατάσταση ροκ; Αυτό θα καταλήξει σε ντεθ μέταλ φίλε Κούκε. Σου έγραψα και σε μέιλ πως αυτή η κατάσταση που συμβαίνει τώρα σε εσάς μου αρέσει. Γιατί δεν μπορεί. Θα βγει κάτι καλό. Χρόνια τώρα βολοδέρνεστε σαν τον μικρό αδερφό. Σαν αυτόν που έχει κατουρήσει στο πηγάδι. Και εδώ σε εμάς στην Πανάθα, τώρα που είναι ήρεμα τα νερά, αρχίζω και μελαγχολώ. Δεν την έχω συνηθίσει τέτοια ηρεμία γι αυτό κρατάω και μια πισινή. Βγενόπουλος γαρ. Όχι πως ο άλλος ήταν καλύτερος. Απλά τον είχα συνηθίσει ρε διάολε.

Γι αυτό σου λέω μην φοβάσαι. Αν έχετε πιάσει πάτο το πολύ πολύ να μείνεται εκεί. Σιγά τα λάχανα δηλαδή. Το έχετε ξαναπάθει. Και με μουστάκι φερετζέ. Το άλλο σενάριο είναι να ανέβετε.

Καλώς ήρθες

Ανώνυμος είπε...

να προσεγγίσουμε το φαινόμενο ΑΕΚ με όρους εσωτερικής ενδοσκόπησης...
Χμμ... γι' αυτό την είδες "ροκ";
(θα το κρατήσω να το δείξω του μικρού, όταν θα μπορεί να καταλάβει -να ξέρει τι τον περιμένει)
("γιατί το ροκ, ότι και να ‘σαι, άμα δεν το ‘χεις να το φοβάσαι" -εσύ το 'χεις!)
(μήπως να γίνω Αεκ μαζί με το παιδί μου, τελικά; :pp)

ορίστε τι μου έκανες τώρα, να σχολιάζω εγώ σε αθλητικό blog, δευτεριάτικα!! :)))

tzonakos είπε...

Κατ αρχην θέλω με χαρά να καλωσορίσω το @ νατασσάκι σε αυτο το μπλογκ και να την παροτρύνω να γράφει συχνά.

Θέλω να πώ τι πιστεύω εγω για την ΑΕΚ και θα το έλεγα σε οποιονδήποτε φίλο απο κοντά.
Ετυχε να βλέπω ΑΕΚ στο γήπεδο πριν χρόνια, στη Φιλαδέλφεια και να εχω κάμποσους γνωστούς και συγγενείς "κιτρινιάρηδες". Κανένα πρόβλημα, κανένας τρακωμός.
Τότε, μιλάμε για δεκαετία '80 ηταν κάπως αλλιώς τα πράγματα.
Και μετα ήρθε ο Τροχανάς !
Ο πιο ανεκδιήγητος τύπος που μεταξύ Μελισσανίδηδων και ΕΝΙΚ κλπ κλπ έφεραν την ΑΕΚ να ειναι μαγαζί-γωνία που όμως αλλάζει συνεχώς χέρια.
Μαζι με Ραμπρεσαντρατανά και λοιπούς, χάθηκαν κ πολλά χρήματα.
Καταλήγω ( πολλά λεω )...
Η ΑΕΚ για μενα ειναι απαραίτητη !
Δεν μπορώ να την περιγράψω αλλιώς.

....

tzonakos είπε...

...θα γράψω κι άλλα.

squarelogic είπε...

Ωραία προσπάθεια να συλλάβεις την "ουσία" της αρρώστιας της ΑΕΚ.
"Εκεί που σταματά η λογική αρχίζει η ΑΕΚ".
Κρίμα,γιατί το πείραμα Ντέμη και σωτήριο ήταν για την ομάδα και ελπιδοφόρο για όλο το ελλην.ποδόσφαιρο...Ηδη ο Ζαγοράκης κινείται με βαση τη συνταγή Ντέμη.
Ίσως όμως πλέον να χρειαζόταν ενας ιδεολόγος λεφτάς που να θέσει στη διάθεση του Ντέμη τα εφόδια για το κατι παραπάνω...και ο Ντέμης θα πρέπει να ελέγξει τις βεβαιότητες του που ορισμένες φορές εχουν αποδειχθεί εμμονες(Φερέρ,συμπαίκτες του-'αυτούς ξερω,αυτούς εμπιστεύομαι"0

harisheiz είπε...

Έεεεετσι, γαμάτο ποστ και με μια τόσο πετυχημένη αποδόμηση του "φαινομένου" ΑΕΚ που με πείθει ότι πραγματικά δεν θα μπορούσες να είσαι κάτι άλλο από ΑΕΚ...

Φίλαθλος είναι άλλο. Μην το μπερδεύεις με τον οπαδό.